Palona kawa ziarnista - o procesie palenia kawy słów kilka
Palona kawa ziarnista - o procesie palenia kawy słów kilka

O kawie napisano i powiedziano już niemal wszystko. Pośród miłośników tego brunatnego trunku toczą się niekończące dyskusje na temat tego jak parzyć, w czym parzyć, a przede wszystkim jaką kawę parzyć. A może jednak pójść jeszcze jeden krok do tyłu? Zanim kawa zostanie zaparzona, jej ziarna poddawane są przecież procesowi palenia. Po co? Jak taki proces wygląda? Wybierzmy się w krótką wędrówkę śladem palonych ziaren kawowca.

Warto zadać sobie pytanie, dlaczego właściwie należy palić ziarna kawy? Otóż wyobraźmy sobie specyfik, który ma około kilka lub kilkanaście związków odpowiadających za aromat oraz smak. A teraz zwiększmy tę liczbę do ponad siedmiuset. Imponujące? Tak i właśnie jest cel poddawania ziaren kawowca temperaturom sięgającym 200 stopni Celsjusza.

Palenie paleniu nierówne

Oczywiście każda mieszanka kawowa posiada swój własny sposób jej palenia, co dostarczać ma zróżnicowanych doznań smakowych, ale też sprawia, że kawy różnią się od siebie zawartością kofeiny. Paradoksalnie najsłabiej palone kawy, z tak zwanego palenia jasnego, mają tego związku najwięcej. Kawa tego typu posiada też najbardziej kwaskowaty posmak. Zwiększając temperaturę, sprawiamy, że kawa staje się coraz mniej kofeinowa za to z coraz większą ilością goryczki – podążając przez palenie średnie aż do ciemnego. W tym ostatnim rodzaju smak naszego trunku jest dużo bardziej gorzki, odznaczając się również posmakiem czekolady czy orzecha. Ten ostatni rodzaj niemal całkiem wyjaławia kawę z kofeiny.

kawa ziarnista palona

Domowe sposoby na paloną kawę ziarnistą

W czasach gdy ludzie z chęcią wracają do natury, własnoręcznie wypiekając chleby, czy też warząc domowe piwa, padają pytania, czy palenie kawy można przygotować w domu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie. Jedyne, co będzie nam potrzebne to piekarnik elektryczny i blacha, na której wyłożymy kawę, lub też patelnia. Pamiętać jednak należy o dwóch rzeczach – po pierwsze, aby nie przekraczać temperatury około 230 stopni, co doprowadziłoby do zwęglenia ziaren, a także by tuż po procesie szybko tę kawę wychłodzić co zatrzyma napoczęte procesy chemiczne zmieniające smak i aromat naszych ziarenek. Metodą prób i błędów z pewnością jednak znajdziemy sposób, by jak najlepiej wydobyć z nich to co najsmaczniejsze.

W naszej ofercie nie mogło zabraknąć miejsca na wyjątkową, starannie selekcjonowaną kawę ziarnistą. Więcej szczegółów o naszej kawie znajdą Państwo pod kategorią kawy ziarnistej, do której gorąco zapraszamy.

maszyna do palenia kawy

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl