Promocje
Ekspres Nivona CafeRomantica 656 - wyprzedaż ekspozycji
Ekspres Nivona CafeRomantica 656 - wyprzedaż ekspozycji
2 390,00 zł 1 870,00 zł
szt.
Ekspres ciśnieniowy Sgl FLEXY
Ekspres ciśnieniowy Sgl FLEXY
499,00 zł 299,00 zł
szt.
Ekspres do kawy 1gr Top Line by Wega
Ekspres do kawy 1gr Top Line by Wega
9 190,00 zł 7 190,00 zł
szt.
Ekspres do kawy 2gr Top Line by Wega
Ekspres do kawy 2gr Top Line by Wega
11 990,00 zł 8 990,00 zł
szt.
Młynek do kawy 0,5 l
Młynek do kawy 0,5 l
1 550,00 zł 1 320,00 zł
szt.
Ekspres do kawy Coffeeline G1
Ekspres do kawy Coffeeline G1
11 800,00 zł 9 190,00 zł
szt.
Ekspres do kawy Coffeeline G2
Ekspres do kawy Coffeeline G2
16 790,00 zł 12 790,00 zł
szt.
Ekspres do kawy Coffeeline G3
Ekspres do kawy Coffeeline G3
20 600,00 zł 15 600,00 zł
szt.
Ekspres do kawy z 3 bojlerami Coffeeline G2 PLUS
Ekspres do kawy z 3 bojlerami Coffeeline G2 PLUS
20 150,00 zł 16 150,00 zł
szt.
Ekspres ciśnieniowy do kawy i innych gorących napojów Esprecious 11
Ekspres ciśnieniowy do kawy i innych gorących napojów Esprecious 11
21 500,00 zł 19 500,00 zł
szt.
Ekspres ciśnieniowy do kawy i innych napojów gorących Esprecious 21
Ekspres ciśnieniowy do kawy i innych napojów gorących Esprecious 21
23 500,00 zł 21 500,00 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Produkt dnia
Kawa ziarnista Espresso Top Blend 1kg
Kawa ziarnista Espresso Top Blend 1kg
75,00 zł
szt.
Ekspres Nivona CafeRomantica 520
Ekspres Nivona CafeRomantica 520
1 990,00 zł
szt.
Ekspres Nivona CafeRomantica 656 - wyprzedaż ekspozycji
Ekspres Nivona CafeRomantica 656 - wyprzedaż ekspozycji
2 390,00 zł 1 870,00 zł
szt.
Jak wybrać kawę?

Przy wyborze kawy nie może być mowy o zasadach uniwersalnych, bo nie ma uniwersalnego gustu. Musimy brać pod uwagę coś więcej niż urządzenie, jakim dysponujemy, więcej niż sygnały wysyłane przez producenta czy opis produktu w sklepie Mariano Italiano. Tym "więcej" jest nasze osobiste doświadczenie. To, co ukształtowało nasze oczekiwania co do kawy idealnej - z jej określonym smakiem, aromatem i wyglądem. 

Tekst ten ma pomóc Państwu w dokonaniu najlepszego wyboru. Zawiera wskazówki, jak rozpoznać charakter konkretnej kawy, kierując się treścią opisu w sklepie Mariano Italiano oraz informacjami, które podaje sam producent, a które uwzględniamy w opisach produktów. Pomaga także "czytać" informacje ukryte w nazwach kaw, w grafice i kolorystyce opakowań. Ze względu na różne oczekiwania kawoszy, na odmienne ludzkie gusty, nie można bowiem wskazać jednej, obiektywnie najlepszej oferty.

Mieszanka kawowa - fakty i stereotypy

Najpopularniejsze gatunki kawy to Coffea arabica, nazywana arabiką, i Coffea robusta (lub Coffea canephora), nazwana robustą. Inne gatunki są marginesem i nie warto się nimi zajmować. Uprawy arabiki obejmują dwie trzecie powierzchni światowych upraw kawy. Arabika jest kawą najbardziej cenioną - w smaku delikatną, z nutkami kwaskowymi, a czasem także słodkimi. Robusta jest natomiast gatunkiem bardziej odpornym na kaprysy klimatu i szkodniki, łatwiejszym w uprawie. Robusta jest mniej aromatyczna od arabiki, a w smaku - niezależnie od sposobu palenia - nuta goryczki jest mocniej odczuwana niż w arabice. Jednak ponieważ i arabika nie jest wolna od goryczki, a ponadto goryczka nie jest zasadniczo wadą kawy, bo kawa z natury jest gorzka, warto wiedzieć, że dobra robusta może być więcej warta, niż byle jaka arabika. I to nie tylko w latach, w których nasila się problem szkodników i na rynek trafiają tysiące ton zagrzybionej i zarobaczywionej kawy, która zasila tanie hipermarketowe mieszanki. 

Reasumując: czysta arabika nie jest z zasady lepsza niż mieszanka arabiki i robusty. Tak samo kawa z niewielką domieszką robusty nie musi być lepsza od kawy z jej przewagą. Jak pokazuje przykład większości kaw niemieckich (w których dominują arabiki), z reguły nieznośnie kwaśnych, końcowy rezultat nie ma związku z proporcjami arabika - robusta, ale jest wynikiem jakości używanych arabik, mizernych umiejętności niemieckich "palaczy kaw" i wreszcie przyzwyczajeń konsumentów. Dlaczego nie produkować kwaśnej kawy, jeśli kwaśne kawy są akceptowane? 

Dlaczego tak często miesza się te dwa gatunki kawy - arabikę i robustę? Ziarna robusty zawierają z reguły dużo więcej kofeiny niż ziarna arabiki, więc używa się ich do wzmacniania mieszanek na bazie arabik, ale przede wszystkim - szczególnie we Włoszech, gdzie nauczono się z kawą obchodzić właściwie - robusty używa się do równoważenia kwaskowości arabiki. Oczywiście są rozmaite odmiany arabik i robust, co pozwala specjalistom uzyskiwać kawy o rozmaitym charakterze. 

Mieszanka kawowa - palenie bez spalania

O charakterze mieszanki decyduje również sposób i stopień palenia (prażenia) kawy. Włosi kładą na to wielki nacisk, a ludzie, którzy potrafią to robić, są wysoce cenionymi fachowcami. W wielu palarniach rodzinnych jaką Caffe TOSCANO wiedza o prażeniu kawy przekazywana jest z pokolenia na pokolenie - wewnątrz rodzinnego klanu.

Stopień palenia decyduje w dużym stopniu o smaku kawy. W doświadczonych, dobrych włoskich palarniach mieszanki średnio i mocno palone są zawsze mało kwaskowe, nawet jeśli zawierają dużo lub bardzo dużo arabiki. Wiele włoskich palarni tak dobrze radzi sobie nawet ze 100-procentowymi arabikami, że czasem trudno uwierzyć, iż nie ma w nich równoważącej smak domieszki robusty. Z kolei nieumiejętne palenie, zbyt mocne, szybkie i niedbałe powoduje, że kawa łatwo staje się kwaśna i gorzka, bez względu na skład mieszanki. To prostu kawa spalona - u nas spotykana częściej, we Włoszech niezmiernie trudno dostępna :) 

Palarnie wypracowują latami własne metody palenia i kontroli jakości, które są pilnie strzeżoną tajemnicą. Z palarni nie można wynieść nawet pustego formularza, na którym zapisuje się wyniki pomiarów - te z komputera i te, które nanosi człowiek, kierując się zmysłami. Formularz zdradza bowiem sposób pracy palarni. Włosi przodują w nowinkach technologicznych, ale jednocześnie wciąż traktują produkcję kawy jako tradycyjne rzemiosło, a nawet sztukę. Doskonałe włoskie palenie polega na tym, że kawa nie pęka (unika się tzw. efektu pop-cornu, który jest spowodowany najczęściej pośpiechem - zbyt gwałtownymi różnicami temperatur), a olejki eteryczne wychodzą na powierzchnię ziarna i pięknie się błyszczą - zarówno na ziarnie jasnobrązowym, palonym słabiej, jak i ciemnobrązowym, palonym mocniej. To bardzo ważne, bo spalone olejki - skutek błędów w produkcji - to podstawowa przyczyna nadmiernej goryczy i kwaśności. 

Duże doświadczenie w mieszaniu i paleniu kawy, a także ogromne rozpowszechnienie urządzeń, w których parzy się espresso, czyli kawę pod ciśnieniem ukształtowały gust włoski.

Jak wybrać kawę, żeby się nie sparzyć?

Wybór mieszanki musi uwzględniać przede wszystkim nasze osobiste preferencje - oczekiwania co do wyglądu i aromatu kawy czy przyzwyczajenia smakowe. Nie są to rzeczy, które łatwo charakteryzować i kategoryzować, ale można sformułować pewne ogólne prawidłowości, które są bardzo użyteczne dla dokonania właściwego wyboru. 

Jeśli lubimy kawę łagodniejszą i nie przeszkadzają nam kwaskowe nutki w smaku, wybieramy albo mieszanki z dużą przewagą arabiki, czyli kawy typu "oro" (określane też z angielska jako "gold", pakowane z reguły w torebki czy puszki koloru złotego lub ze złotymi akcentami graficznymi). Palarnie to najczęściej biznes rodzinny, czasem prowadzony od kilku pokoleń, a jedna afera mogłaby zniszczyć ten wartościowy dorobek.

Zapraszamy do nas:
Mariano Italiano
ul. Męczenników Oświęcimskich 18 
Pszczyna 43-200
kontakt@marianoitaliano24.pl
507569469

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl