Jaki wybrać ekspres?

Picie kawy jest ściśle związane z włoską kulturą i stylem życia. Aby przenieść ten rytuał do naszych domów, warto zainwestować w odpowiedni ekspres...

Moda na ekspresy ciśnieniowe pojawiła się w Polsce wraz ze spopularyzowaniem się espresso, cappuccino i latte. Włoski styl parzenia kawy wymaga bowiem spełnienia ściśle określonych kryteriów ekstrakcji. Przywiązani do tradycji Włosi utworzyli nawet Narodowy Instytut Włoskiego Espresso (Istituto Nazionale Espresso Italiano - INEI), który przyznaje producentom kawy, urządzeń do jej przyrządzania i restauratorom specjalne certyfikaty potwierdzające zgodność ich produktów i usług z przyjętymi normami.

Żeby powstało dobre espresso, potrzebujemy od 7 do 9 g kawy, którą poddamy działaniu wody o temperaturze od 88 do 92 stopni tłoczonej pod ciśnieniem 9 barów. Przypomnę, że zawsze powinniśmy dbać o to, by nie przekraczać zalecanej temperatury, inaczej przepalimy kawę. To ważne nawet wtedy, gdy nie dysponujemy ekspresem i zalewamy wodą kawę wsypaną do szklanki. 

Ekstrakcja powinna trwać 25 sekund, a jej efektem ma być 25 ml naparu charakteryzującego się intensywnym i bogatym aromatem oraz ozdobionego charakterystyczną pianką. Idealna pianka ma wzrastać na wysokość od 2 do 4 mm, posiadać kremową konsystencję (stąd jej nazwa, crema) i orzechowy kolor. Napój musi być serwowany w ogrzanej, porcelanowej filiżance o grubych ściankach.

Picie kawy jest ściśle związane z włoską kulturą i stylem życia. Rano pija się cappuccino, do którego podawane są słodkie wypieki. Cappuccino brioche jest więc typowym śniadaniem. Zamówienie cappuccino po południu może być uznane za nietakt. Od godziny dwunastej pija się espresso.

Co ciekawsze, kawę pija się zazwyczaj na stojąco, przy barze. Być może dlatego, że zajmując stolik, płaci się dodatkową opłatę za nakrycie (wliczaną w koszt zamawianych napojów i potraw). Włosi używają też specyficznych mieszanek kawy, składających się w ok. 70 procentach z kawy Arabica i w 30 procentach z Robusty - podczas gdy Francuzi wolą Arabicę, a Amerykanie mocniejszą Robustę. Kawy mleczne robi się także na bazie espresso - możemy spotkać się z niedowierzaniem, gdy poprosimy kogoś o zalanie kawy gorącą wodą i dolanie do niej mleka. A popularna u nas duża kawa jest nieco pogardliwie nazywana Caffe Americano, co ma podkreślać fakt, że zaczęła być serwowana we Włoszech dopiero na prośbę niezbyt znających się na kawie turystów. Ba, Włosi po prostu zamawiają kawę i... dostają espresso.

Mam nadzieję, że te kulturowe dygresje uświadomiły niektórym z czytelników, że to, co zwykliśmy przez lata pijać w Polsce, prawdopodobnie jest jedynie namiastką dobrze przygotowanej kawy. Osobom, które chcą rozpocząć swoją przygodę z prawdziwie smaczną "małą czarną", poleciłbym półautomatyczne ekspresy kolbowe, dzięki którym można opanować podstawy poprawnej ekstrakcji, jednocześnie nie martwiąc się doborem parametrów. Należy jednak spodziewać się, że jeśli pokochamy robienie espresso i zaczniemy traktować tę czynność jak hobby lub nawet sztukę, z pewnością będziemy chcieli z czasem zainwestować w ekspres dający nam większe możliwości "czucia" kawy - być może nawet pozbawiony elektroniki staroświecki ekspres dźwigniowy (oparty na mechanizmie dźwigni, którą dociskamy tłok, wytwarzając w ten sposób ciśnienie).

Użytkownicy, którzy stawiają na wygodę, łatwość obsługi oraz powtarzalność, powinni wybrać ekspresy w pełni automatyczne, zaopatrzone we wszelkie możliwe udogodnienia oraz gotowe programy uruchamiane naciśnięciem odpowiedniego przycisku. Obecnie tego typu ekspresy da się w bardzo elegancki sposób wkomponować w zabudowę kuchni, co z pewnością będzie odpowiadało wszystkim ceniącym nowoczesną, dość minimalistyczną estetykę.

Docelowy wybór określonego modelu pozostawiam Państwu. Trudno bowiem jednoznacznie rozstrzygnąć, co komu powinno przypaść do gustu. Jedni stawiają raczej na parametry techniczne, chociaż te mogą wprowadzać w błąd (słyszałem już rozmowy dotyczące tego, czyj ekspres wytwarza więcej barów - co jest niemałym nonsensem, gdy woda przechodząca przez filtr powinna mieć wspominane już ciśnienie 9 barów), inni smakują kawy u znajomych posiadających ekspres, jeszcze inni zakochują się w designie, bo ten w przypadku maszyn kawowych bywa naprawdę niesamowity.

Zapraszamy więc do nas:
Mariano Italiano
ul. Nowa Wieś 60a 
Frydek 43-227
kontakt@marianoitaliano24.pl
574605500

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl