Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Produkt dnia
Kawa ziarnista Espresso Top Blend 1kg
Kawa ziarnista Espresso Top Blend 1kg
72,00 zł
szt.
Ekspres Nivona CafeRomantica 520
Ekspres Nivona CafeRomantica 520
1 990,00 zł
szt.
Ekspres ciśnieniowy LELIT Anita 042PL TEMD
Ekspres ciśnieniowy LELIT Anita 042PL TEMD
2 750,00 zł
szt.

Kawa India Monsooned Malabar AA

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 5 dni
Cena: 78,00 zł 78.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: 264

Opis

Kawa Indie Monsooned Malabar AA

Pierwsze komercyjne plantacje kawy założyli w Indiach Brytyjczycy w 1840 roku. Tropikalny klimat, wysokie słoneczne stoki, duże ilości opadów oraz gleba bogata w składniki mineralne, tworzą idealne miejsce do uprawy kawowców.

Dziś Indie zajmują piąte miejsce w rankingu największych producentów kawy za Brazylią, Kolumbią, Meksykiem i Etiopią. Kolor, kształt i wielkość ziaren, jak również ich aromat i smak są wynikiem specjalnego przetwarzania po zakończonych zbiorach.

Indyjska kawa w połowie XIX wieku była wysyłana do Europy na drewnianych żaglowcach. Podróż trwała od czterech do sześciu miesięcy, gdyż statki musiały opłynąć Przylądek Dobrej Nadziei przed dotarciem do miejsca przeznaczenia. Ziarna przechowywano pod pokładem, poniżej linii wody w wilgotnym otoczeniu, co powodowało zmianę chemiczną składu ziaren. Gdy kawa dotarła do Europy, kolor ziaren zmienił się z jasnozielonego na bladozłoty. 
Powyższy proces nazwano "Monsumowaniem", gdyż obecnie zebrane ziarna wystawia się na działanie deszczów monsunowych, celem odtworzenia pierwotnego smaku ziaren. Proces trwa od 12-16 tygodni i w jego rezultacie zielone ziarna zwiększają swoją objętość, tracą masę i uzyskują jasnobrązowy kolor.

Kawa Indie Monsooned Malabar jest bardzo charakterystyczną kawą, która jest zarazem intensywna ale nie posiada kwasowości. Polecamy do wszelkiego rodzaju metod zaparzania.

Kraj pochodzenia - Indie

Region - Karnataka, Western Ghats

Gatunek - Arabika, Catimor

Zbiory - Pańdziernik-Luty

Metoda pozyskiwania - na mokro

Wysokość upraw - 1100-1200 m.n.p.m.

-----------------------------------------------------

Profil palenia -średnie

Smak - czekolady, przypraw, prażonych orzechów

Aromat - wyczuwalne nuty karmelu, tytoniu, dymu

Body - umiarkowane

Kwasowość - niska

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl