




Kawa Meksyk SHG EP Esmeralda






Opis
Kawa Meksyk SHG EP Esmeralda
Kawa produkowana w regionie Oaxaca jest prawdopodobnie najlepszą kawą jaką pozyskuje się w Meksyku. Kawa ze słynnego regionu Oaxaca charakteryzuje się średnio intensywnym kwiatowym, łagodnym, wytrawnym aromatem. Dzięki wygasłym wulkanom rzeźbiących plantacje regionu, gleba idealnie nadaje się do uprawy kawy. Ponadto chmury i wiatr napędzany znad Oceanu Spokojnego tworzą wilgotny górski mikroklimat sezonowych opadów. Plantacje znajdują się na stokach gór od strony Pacyfiku.
Sposób uprawy i zbioru nie zmienił się od dziesięcioleci. Szczególną uwagę zwraca się na proces czyszczenia, mycia i segregacji owoców kawowca, w rezultacie otrzymując ziarna wysokiej jakości, przygotowywane specjalnie na europejski rynek.
Oznaczenie: SHG wskazuje na zbiory kawy na poziomie 1350 m .n.p.m. lub wyższym co w rzeczywistości znaczy, że są to ziarna wysokiej jakości,kawowce rosną z dala od zanieczyszczeń powietrza. EP to przygotowanie ziarna specjalnie na kraje europejskie, w skrócie oznacza się tak ziarna kawy, które są ręcznie segregowane przed spakowaniem do worków.
Kraj pochodzenia - Meksyk
Region - Oaxaca
Gatunek - Arabika - Typica, Bourbon i Pluma Hidalgo
Zbiory - luty/marzec
Metoda pozyskiwania - na mokro
Wysokość upraw - 1100 - 1600 m.n.p.m
-----------------------------------------------------
Profil palenia - średnie
Smak - słodki, lekko czekoladowy, kwiatowy
Aromat - kwiatowy, intensywny
Body/cielistość - wyważone
Kwasowość - dobra, słodka