Promocje
Ekspres Nivona CafeRomantica 842
Ekspres Nivona CafeRomantica 842
3 990,00 zł 3 700,00 zł
szt.
Kapsułki INTENSO zamienne do Dolce Gusto
Kapsułki INTENSO zamienne do Dolce Gusto
12,00 zł 10,90 zł
szt.
Kapsułki RISTRETTO zamienne do Dolce Gusto
Kapsułki RISTRETTO zamienne do Dolce Gusto
12,00 zł 10,90 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Produkt dnia
Kawa Tanzania AA Plus jasna
Kawa Tanzania AA Plus jasna
80,00 zł
szt.

Kawa Tanzania AA Plus jasna

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 80,00 zł 80.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: 102

Opis

Kawa Tanzania AA Plus jasno palona

Nowość w naszej ofercie! Kawa jasno palona!
Kawy jasno palone, używane są zwykle do alternatywnych sposobów parzenia kawy. Kwa parzona w ten sposób wydobywa z siebie bukiety owocowe, oraz ma winny posmak. Nie zalecamy do używania w ekspresach ciśnieniowych czy automatycznych ze względu na dużą kwasowość.

Tanzańskie plantacje kawy rodzą jedne z najlepszych owoców środkowo-wschodniej Afryki. Charakteryzują się umiarkowaną, wyczuwalną kwasowością i złożonym aromatem.

Utengule to tradycyjna wioska u podnóża wielkiego miasta Mabeya, położona 1400 m.n.p.m. granicząca na północnym wschodzie z Wielkim Rowem Wschodnim. Farma z której pochodzi kawa Tanzania AA Utengule Estate nazywa się tak samo jak wioska. Na początku ubiegłego wieku misjonarze nieprzypadkowo rozpoczęli tam uprawę kawy. Doskonały klimat z ciepłym latem i orzeźwiającą zimą, dobre powulkaniczne gleby oraz sezonowe deszcze sprawiają, że kawa ma doskonałe warunki do wzrostu. Dodatkowo krzewy są nawadniane wodą pochodzącą z niewielkich potoków spływających z okolicznych gór. Tą samą wodę stosuje się podczas procesu oczyszczania kawy. Dzięki tym zabiegom otrzymujemy kawę najwyższej jakości.

W Utengule rosną tradycyjne odmiany Burbonu, który znany jest z delikatnego smaku, pełnego body i idealnej kwasowości. Ze względu na lokalne uwarunkowania klimatyczne, kawa woli rosnąć w bardziej zacienionych miejscach. Zbiory tej kawy wypadają od maja do sierpnia, następnie owoce kawy są przetwarzane na mokro.

Utengule stosuje tradycyjną, afrykańską metodę pozyskiwania kawy zielonej. Jest ona moczona i poddawana naturalnej fermentacji. Następnie jest suszona na słońcu przez 10 dni. Po tym czasie kawa trafia do magazynów na około 6-10 tygodni, aby nabrać odpowiednich właściwości. Kawa w Utengule rośnie w czterech regionach o łącznej powierzchni 150 hektarów. W zależności od pogody, na sezon produkowane jest od 150-280 ton kawy. Pierwsze worki kawy gotowe są do wysyłki już we wrześniu, ostatnie opuszczają wioskę w listopadzie.

Pochodzenie - Tanzania

Region - Mbeya (Utengule Coffee Estate)

Gatunek - Arabica

Zbiory - maj-sierpień

Pozyskiwanie - na mokro

Wysokość upraw - 1400 m.n.p.m.

-----------------------------------------------------

Profil palenia - jasne

Smak - nuty owoców, czekolady, wanilii

Aromat - ziemisty, tytoniowy

Body - pełne

Kwasowość - średnia

Opinie o produkcie (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl