




Kawa ziarnista Tanzania AA Plus

Opis
Kawa Tanzania AA Plus jasno palona
Nowość w naszej ofercie! Kawa jasno palona!
Kawy jasno palone, używane są zwykle do alternatywnych sposobów parzenia kawy. Kwa parzona w ten sposób wydobywa z siebie bukiety owocowe, oraz ma winny posmak. Nie zalecamy do używania w ekspresach ciśnieniowych czy automatycznych ze względu na dużą kwasowość.
Tanzańskie plantacje kawy rodzą jedne z najlepszych owoców środkowo-wschodniej Afryki. Charakteryzują się umiarkowaną, wyczuwalną kwasowością i złożonym aromatem.
Utengule to tradycyjna wioska u podnóża wielkiego miasta Mabeya, położona 1400 m.n.p.m. granicząca na północnym wschodzie z Wielkim Rowem Wschodnim. Farma z której pochodzi kawa Tanzania AA Utengule Estate nazywa się tak samo jak wioska. Na początku ubiegłego wieku misjonarze nieprzypadkowo rozpoczęli tam uprawę kawy. Doskonały klimat z ciepłym latem i orzeźwiającą zimą, dobre powulkaniczne gleby oraz sezonowe deszcze sprawiają, że kawa ma doskonałe warunki do wzrostu. Dodatkowo krzewy są nawadniane wodą pochodzącą z niewielkich potoków spływających z okolicznych gór. Tą samą wodę stosuje się podczas procesu oczyszczania kawy. Dzięki tym zabiegom otrzymujemy kawę najwyższej jakości.
W Utengule rosną tradycyjne odmiany Burbonu, który znany jest z delikatnego smaku, pełnego body i idealnej kwasowości. Ze względu na lokalne uwarunkowania klimatyczne, kawa woli rosnąć w bardziej zacienionych miejscach. Zbiory tej kawy wypadają od maja do sierpnia, następnie owoce kawy są przetwarzane na mokro.
Utengule stosuje tradycyjną, afrykańską metodę pozyskiwania kawy zielonej. Jest ona moczona i poddawana naturalnej fermentacji. Następnie jest suszona na słońcu przez 10 dni. Po tym czasie kawa trafia do magazynów na około 6-10 tygodni, aby nabrać odpowiednich właściwości. Kawa w Utengule rośnie w czterech regionach o łącznej powierzchni 150 hektarów. W zależności od pogody, na sezon produkowane jest od 150-280 ton kawy. Pierwsze worki kawy gotowe są do wysyłki już we wrześniu, ostatnie opuszczają wioskę w listopadzie.
Pochodzenie - Tanzania
Region - Mbeya (Utengule Coffee Estate)
Gatunek - Arabica
Zbiory - maj-sierpień
Pozyskiwanie - na mokro
Wysokość upraw - 1400 m.n.p.m.
-----------------------------------------------------
Profil palenia - jasne
Smak - nuty owoców, czekolady, wanilii
Aromat - ziemisty, tytoniowy
Body - pełne
Kwasowość - średnia
Opinie o produkcie (0)
Opinie klientów
Profesjonalne ekspresy do kawy: Saeco, Nivona i wiele innych
Sklep marianoitaliano24.pl jest miejscem, w którym każdy smakosz kawy znajdzie dla siebie wysokiej klasy ekspres ciśnieniowy, niezbędne akcesoria czy kawę ziarnistą lub w kapsułkach bądź w saszetkach. Naszym celem jest zaproponowanie Państwu takich produktów i usług, które umożliwią skosztowanie możliwie najlepiej zaparzonej kawy, zgodnie z włoskimi tradycjami. Z tego względu sklep dedykujemy osobom, które mają określone wymagania co do jakości kawy, ale także wszystkim, którzy pragną odmienić na lepsze swoje przygody z kawą. W naszym sklepie można znaleźć ekspresy takich marek jak Saeco, Nivona, Gaggia, Graef, Lelit, Nuova Simonelli i inne. Oferta kierowana jest także do punktów gastronomicznych, kawiarni czy restauracji. W jej ramach proponujemy profesjonalne modele ekspresów Hendi, Magister, Astoria czy Victoria Arduino.
Szczególnie polecamy nasze mieszanki kawy ziarnistej importowanej z Włoch, które staną się idealnym dopełnieniem wysokiej klasy ekspresu ciśnieniowego.
Mariano Italiano poza sklepem online można znaleźć w Katowicach i Pszczynie (zobacz informacje kontaktowe), gdzie prowadzony jest profesjonalny serwis ekspresów do kawy wszystkich marek. Serdecznie polecamy i zapraszamy.