Jak przechowywać kawę ziarnistą?
Jak przechowywać kawę ziarnistą?

Kawa ziarnista cieszy się bardzo dużym powodzeniem wśród prawdziwych miłośników tego znanego od wieków napoju. Smak i aromat świeżo zmielonych ziaren kawy to prawdziwa uczta dla zmysłów, a jednocześnie idealna baza do przygotowania aromatycznego espresso, cappuccino, latte i wielu, wielu innych. Wypita rano filiżanka doda nam energii do działania na cały intensywny dzień, a po południu pozwoli się zrelaksować. Kawę ziarnistą wybieramy przede wszystkim ze względu na jej wysoką jakość, jednak należy mieć na uwadze to, że oprócz marki czy rodzaju ziaren, równie ważne jest jej prawidłowe przechowywanie. Dzięki temu ziarna kawy na dłużej zachowają swoje cudowne właściwości.

Jak zatem należy prawidłowo przechowywać kawę ziarnistą i jakich błędów nie należy popełniać? O tym wszystkim piszemy poniżej. Sprawdź, jakie są zasady przechowywania kawy w ziarnach.

Jak należy przechowywać ziarna kawy?

Istnieje kilka kluczowych zasad dotyczących tego, jak należy prawidłowo przechowywać kawę ziarnistą. Jest to niezwykle ważne, aby zachować jej naturalny aromat i wyjątkowy smak. Przede wszystkim istotne jest to, aby przechowywać kawę ziarnistą w temperaturze pokojowej i nie narażać jej na działanie promieni słonecznych. Światło słoneczne może bowiem negatywnie wpływać na smak kawy oraz jej aromat. Najlepiej jest przechowywać kawę w szafce lub szufladzie, gdzie nie będzie wystawiona na promienie słoneczne i wysokie temperatury. Złym pomysłem jest także trzymanie kawy w lodówce, bowiem niska temperatura zniszczy jej walory smakowe. Nie należy także próbować przedłużyć świeżości ziaren poprzez zamrażanie kawy, bowiem otrzymamy efekt odwrotny do zamierzonego. Podczas rozmrażania wytwarza się duża ilość wody, która zostanie wchłonięta przez ziarna.

W czym przechowywać kawę ziarnistą?

Kolejna zasada dotyczy tego, w czym najlepiej jest przechowywać ziarna kawy. Po otwarciu, nie powinniśmy jej trzymać w oryginalnym opakowaniu, które z pewnością będzie nieszczelne. W takiej sytuacji kawę należy przesypać, a najlepiej sprawdzi się tutaj szczelny pojemnik. Możliwości jest wiele bowiem możemy wybrać pojemnik ceramiczny, specjalny próżniowy pojemnik lub szklany słoik. Możemy także użyć innego pojemnika, który zapewni dostateczną ochronę. Należy pamiętać dodatkowo o tym, aby nie trzymać kawy na blacie kuchennym lub w pobliżu kuchenki. Jeżeli już znajdzie się ona w szczelnym pojemniku, najlepiej trzymać go w zamkniętej szafce.

Przechowywanie kawy ziarnistej - czego unikać?

Warto wiedzieć, czego jeszcze należy unikać, jeżeli mówimy o prawidłowym przechowywaniu kawy ziarnistej. Czynnikiem negatywnie wpływającym na ziarna kawy jest także wilgoć. Może ona bardzo źle wpłynąć na smak i aromat kawy, dlatego po otwarciu opakowania (ani przed tym) nie należy przechowywać kawy na przykład w lodówce. Najlepsza będzie bowiem temperatura pokojowa i odpowiedni pojemnik (próżniowy lub inny szczelny). Mało kto zdaje sobie sprawę również z tego, że na ziarna kawy źle działa powietrze. To dlatego najlepiej jest trzymać ją w hermetycznym pojemniku.

Istnieje jeszcze jedna kluczowa zasada dotycząca przechowywania kawy. Otóż należy pamiętać o tym, aby ziaren kawy nie trzymać zbyt długo. Kawa ziarnista jest produktem świeżym i jej zbyt długie trzymanie może powodować utratę właściwości smakowych oraz aromat. Kawa mielona powinna być tuż przed podaniem. Właśnie z tego powodu warto zaopatrzyć się w doby ekspres do kawy, a jeżeli jesteśmy zwolennikami innych metod parzenia, to w profesjonalny młynek do kawy. Pamiętajmy też o tym, aby postawić na produkty dobrej jakości, jak na przykład włoskie kawy ziarniste. Znacznie dłużej będziemy mogli wówczas cieszyć się ich wyjątkowymi właściwościami.

Zasady przechowywania kawy ziarnistej - podsumowanie

Istnieje kilka ważnych zasad dotyczących przechowywania kawy ziarnistej. Dzięki temu na dłużej zachowa ona swój wyjątkowy smak i aromat. Przede wszystkim przechowuj kawę w hermetycznym pojemniku i nie narażaj ziaren na działanie światła słonecznego czy wilgoci. Złym pomysłem jest na przykład trzymanie ziaren kawy w lodówce. Jeżeli zastanawiasz się, jaką kawę wybrać, to postaw na ziarna wysokiej jakości, jak włoska kawa ziarnista. Jeżeli jesteś natomiast wielbicielem kawy mielonej, to zmieloną kawę wykorzystaj od razu do przygotowania wybranego napoju. Nigdy nie miel kawy na zapas. Dzięki kilku prostym zasadom każdego dnia przygotujesz ulubioną kawę w zaciszu własnego domu. Wystarczy przestrzegać kluczowych zasad dotyczących przechowywania ziaren.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl