




Kawa Papua Nowa Gwinea






Opis
Kawa Papua Nowa Gwinea Colbran
Kolejna świetna kawa z Oceanii, kawa Papua Nowa Gwinea Colbran.
Rejon Baroida jest zlokalizowany we wschodniej części Papua Nowa Gwinea, został odkryty przez Bena Colbrana we wczesnych latach 60- tych. Nazwa Baroida pochodzi od starodawnych wierzeń w ducha skały, która była umiejscowiona w połowie koryta rzeki, która biegła przez plantację. Niesamowite było w tej skale to, że największe opady nie były w stanie jej przesunąć, nawet gdy inne kamienie były zmyte to skała Baroida pozostała nieruszona.
Ben Colbran zakupił pierwszy kawałek ziemi od tubylca Taro i zaczął z jego pomocą uprawiać na tych wzgórzach i dolinach różne warzywa i sprzedawać je w mieście Lae. Później, w roku 1965, rząd zaczął zachęcać i wspierać osadników w uprawie kawy. I tak w pasie plantacji Baroida już nie długo zaczęły pojawiać się pierwsze kawowce, które bujnie rosną do dnia dzisiejszego. Dają one wysokiej jakości owoce o niepowtarzalnym, aromatycznym smaku, który wyróżnia się na tle innych kaw.
Colbran zakupił traktor i woził swoje żniwa do miasta Lae, a z powrotem przywoził inne dobra, potrzebne na plantacjach. Przewoził również kokosy, jednak były to ciężkie i brudne wyprawy z powodu braku dróg. W związku z tym, rodzina Colbran zaczęła budowę dróg i do dnia dzisiejszego jest to jedno z ich priorytetowych działań aby wybudować drogi do wszystkich wiosek wchodzących w skład plantacji.
W 1979 roku w związku z niestabilną sytuacją polityczną kraju, Ben Colbrand musiał sprzedać plantację tamtejszemu zaufanemu Liceum Kainantu. Ben i jego żona wyprowadzili się do Australii. Ich syn: Nichol, nie mógł przeboleć rodzinnej straty, zatrudnił się na niej jako manager i dopiero w 1997 roku udało mu się ją odkupić.
Ziarenka kawy Papua Nowa Gwinea Colbran są trochę mniejsze od naszej Papua Nowa Gwinea AA, mają od 15-18 mm. Zbierane są ręcznie, na wysokości 1500 m.n.p.m.. Mocna kawa o intensywnym cytrusowym smaku. Polecana do ekspresów ciśnieniowych i automatycznych.
Kraj pochodzenia - Papua Nowa Gwinea
Region - Eastern Highlands Province
Szczep - Typica, Bourbon, Arusha, Mundo Novo
Zbiory - Maj-Sierpień
Metoda pozyskiwania - na mokro
Wysokość upraw - 1500 m.n.p.m
-----------------------------------------------------
Profil palenia - średnie
Smak - pełny cytrusowy
Aromat - intensywny owocowy aromat
Body - pełne
Kwasowość - wyczuwalna