Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Kawa Papua Nowa Gwinea

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 70,00 zł 70.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: 268

Opis

Kawa Papua Nowa Gwinea Colbran

Kolejna świetna kawa z Oceanii, kawa Papua Nowa Gwinea Colbran.

Rejon Baroida jest zlokalizowany we wschodniej części Papua Nowa Gwinea, został odkryty przez Bena Colbrana we wczesnych latach 60- tych. Nazwa Baroida pochodzi od starodawnych wierzeń w ducha skały, która była umiejscowiona w połowie koryta rzeki, która biegła przez plantację. Niesamowite było w tej skale to, że największe opady nie były w stanie jej przesunąć, nawet gdy inne kamienie były zmyte to skała Baroida pozostała nieruszona.

Ben Colbran zakupił pierwszy kawałek ziemi od tubylca Taro i zaczął z jego pomocą uprawiać na tych wzgórzach i dolinach różne warzywa i sprzedawać je w mieście Lae. Później, w roku 1965, rząd zaczął zachęcać i wspierać osadników w uprawie kawy. I tak w pasie plantacji Baroida już nie długo zaczęły pojawiać się pierwsze kawowce, które bujnie rosną do dnia dzisiejszego. Dają one wysokiej jakości owoce o niepowtarzalnym, aromatycznym smaku, który wyróżnia się na tle innych kaw.

Colbran zakupił traktor i woził swoje żniwa do miasta Lae, a z powrotem przywoził inne dobra, potrzebne na plantacjach. Przewoził również kokosy, jednak były to ciężkie i brudne wyprawy z powodu braku dróg. W związku z tym, rodzina Colbran zaczęła budowę dróg i do dnia dzisiejszego jest to jedno z ich priorytetowych działań aby wybudować drogi do wszystkich wiosek wchodzących w skład plantacji.

W 1979 roku w związku z niestabilną sytuacją polityczną kraju, Ben Colbrand musiał sprzedać plantację tamtejszemu zaufanemu Liceum Kainantu. Ben i jego żona wyprowadzili się do Australii. Ich syn: Nichol, nie mógł przeboleć rodzinnej straty, zatrudnił się na niej jako manager i dopiero w 1997 roku udało mu się ją odkupić.

Ziarenka kawy Papua Nowa Gwinea Colbran są trochę mniejsze od naszej Papua Nowa Gwinea AA, mają od 15-18 mm. Zbierane są ręcznie, na wysokości 1500 m.n.p.m.. Mocna kawa o intensywnym cytrusowym smaku. Polecana do ekspresów ciśnieniowych i automatycznych.

Kraj pochodzenia - Papua Nowa Gwinea

Region - Eastern Highlands Province

Szczep - Typica, Bourbon, Arusha, Mundo Novo

Zbiory - Maj-Sierpień

Metoda pozyskiwania - na mokro

Wysokość upraw - 1500 m.n.p.m

-----------------------------------------------------

Profil palenia - średnie

Smak - pełny cytrusowy

Aromat - intensywny owocowy aromat

Body - pełne

Kwasowość - wyczuwalna

Opinie o produkcie (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl